Od roku 2018 mají spoluvlastníci nemovitostí opět předkupní právo

V inzerátech na prodej bytů se objevují i nemovitosti, které inzerentovi tak úplně nepatří. Jedná se o nemovitosti ve společném vlastnictví a předmětem nabídky je tedy jen podíl na společném majetku. Inzerát může vypadat třeba takto:

“Cihlový byt v podílovém spoluvlastnictví o velikosti 3+1 s balkonem v 2.NP. V bytě o velikosti 77m2 je zánovní kuchyň, nová koupelna a wc, nové vnitřní dveře…”


Na prodej svého podílu na nemovitosti má samozřejmě právo kdokoliv. Je to majetek jako každý jiný. V tomhle případě to ale není tak jednoduché. Nový občanský zákoník zrušil od roku 2015 předkupní právo ostatních spoluvlastníků nemovitosti a dal tak majitelům podílů právo svobodně se rozhodnout, jak se svým majetkem naloží. Předkupní právo bylo možné zajistit pouze smluvně. Od ledna 2018 se ale občanský zákoník v podstatě vrací ke staré úpravě. Pokud se tedy rozhodnete prodat (ale i směnit nebo darovat) svůj díl na nemovitosti v podílovém spoluvlastnictví a nestihnete to do konce roku, mají na váš podíl ostatní spoluvlastníci opět předkupní právo.

V praxi to znamená, že spoluvlastníkovi musíte nemovitost nabídnout za stejných podmínek, jako kupujícímu. Nabídku musíte učinit písemně. Pokud je spoluvlastníků více a na odkoupení se mezi sebou nedohodnou, mají právo vykoupit váš podíl poměrně podle velikosti svých podílů. Až v okamžiku, kdy váš podíl koupit odmítnou, můžete jej svobodně prodat jinému kupci.

Výjimku tvoří převod nemovitosti na osobu blízkou. Za tyto osoby se považují zejména rodiče, děti, sourozenci, manžel(ka) nebo partner (podle zákona o registrovaném partnerství). V takovém případě spoluvlastníkům předkupní právo nevzniká. Předkupní právo rovněž nevznikne, pokud se jej spoluvlastníci dobrovolně vzdají. Na tom se s nimi můžete domluvit smluvně a tato skutečnost musí být zapsána v katastru nemovitostí. Pokud k takovému ujednání jednou dojde, platí i pro všechny následné majitele podílu, kterého se týká.

Celý proces oslovování ostatních spoluvlastníků a čekání na jejich vyjádření prodej podílu významně prodlužuje. Je dobré s tím počítat. Rozumný zájemce si totiž od vás nemovitost, u které nebudete mít předkupní práva vyřešena, nekoupí. Při jejich porušení se může kterýkoliv spoluvlastník domáhat, aby mu podíl prodal (případně bezúplatně převedl) za stejných podmínek, za jakých jej získal. Své právo může uplatňovat soudní cestou a nic takového asi žádný kupující dobrovolně nepodstoupí.

Máte-li vztahy s ostatními spoluvlastníky vyřešeny, můžete nemovitost nabídnout k prodeji jinému zájemci. Využijte k tomu i služeb našeho serveru. U nás si můžete svůj inzerát podat zdarma.


Komentáře 3

  • Miroslav sinkora

    říká:

    Spolumajitel kterému jsem odprodal 1/4 podílu s tím že zajistí geodeta mi nabízí za stavební parcelu směšné nízkou cenu navíc na parcelu vede drenáž ze sklepa a cesta na ostatní parcely,nutno podotknout parcela stavební část má výměru 2150m,zatímco louka na které se pozemek nachází náleží zemedel puddnimu. Fonddu. Jedná. se o trvalý travní porost jak vyřešit tuto situaci když předkupním chce koupit jen za svoji cenu a ne za nabízenou cenu?

  • Hrdlička Stanislav

    říká:

    Prosím o radu. Co mám učinit, abych dodržel zákon ?
    Potřebuji prodat svůj podíl na vlastnictví pozemku- orná půda.
    Jedná se cca. o 10. 000 m2 skládajících se z několika podílů na různých parcelních číslech.
    Moji spoluvlastníci jsou: moje vnučka vlastní 1/4 podílu
    můj zeť vlastní 1/4 podílu

    já vlastním 1/2 podílu, který potřebuji prodat

  • Marek Sůva

    říká:

    Dobrý den , prosím o radu při prodeji / daru podílu jednomu ze spolumajitelů . Mohu darovat kterémukoliv ? Děkuji . Sůva

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *