Bydlení v nebytovém prostoru má řadu nevýhod. Znáte je?

V inzerci nemovitostí občas narazíte na nabídky, ve kterých se nabízí nebytové prostory za účelem bydlení. Najdete je v rubrice s inzeráty na prodej bytů, ale i v nabídkách pronájmů. Slušnější inzerenti v inzerátech prostory označí jako ateliér, studio nebo uvedou rovnou, že se jedná o nebytový prostor. I když půjde na první pohled o nemovitost od standardního bytu k nerozeznání, při koupi nebo pronájmu takových prostor je třeba počítat s celou řadou nevýhod.

„Přímí vlastníci nabízí k prodeji výborně dispozičně řešený atelier v osobním vlastnictví o dispozici 4+KK a velikosti 72,1 m2 nacházející se ve sníženém přízemí domu. Atelier plně vyhovuje potřebám bydlení (viz. půdorys). Momentálně proběhla celková nákladná rekonstrukce celé jednotky. Atelier se skládá ze čtyř samostatných pokojů, v jednom z nich je příprava na kuchyňskou linku…“

Největší problém je ten, že užívání prostoru v rozporu s kolaudačním rozhodnutím je nezákonné a může znamenat nemalou pokutu od stavebního úřadu. Dostat ji může ten, kdo prostory užívá nebo kdo takové užívání umožní. Že by na to přišel stavební úřad sám je sice vysoce nepravděpodobné, ale spoléhat se na to, že se o udání nepostará některý ze sousedů, by asi nebylo moudré.

Loňský návrh novely zákona o evidenci obyvatel sice s možností přihlásit se k trvalému bydlení i v nebytovém prostoru počítal, v samotné novele se ale nakonec neobjevila. K trvalému pobytu v nebytovém prostoru se tak stále na úřadech oficiálně přihlásit nejde. Pokud s něčím takovým před koupí nebo pronájmem počítáte, čeká vás další problém.

Financování koupě pomocí hypotéky sice žádný zákon nezakazuje, v případě nebytových prostor to ale může znamenat problém. Pokud banka takovou nemovitost jako zástavu akceptuje, ještě to nemusí znamenat, že na úvěr dostatnete stejně výhodné podmínky jako v případě koupě klasického bytu. Minimálně budete ochuzeni o možnost daňových odpočtů.

Že prostory nebyly zkolaudovány jako bytová jednotka má určitě svůj důvod. Pravděpodobně nesplňují nějaké stavební nebo hygienické normy. Nevýhodou bydlení v takové nemovitosti tak může (ale nemusí) být špatné osvětlení, hluk nebo problémy s větráním. Je vhodné na to myslet dopředu a když nedostatky nejsou zjevné, zajímat se, co kolaudaci na byt bránilo.

Je potřeba počítat s tím, že pokud budete chtít nemovitost v budoucnu prodat, kupec se vám bude shánět hůře. Vzhledem k výše napsanému je to logické. Ceny takovýchto nemovitostí proto bývají nižší než u standardních bytů.

Kde zjistíte o jaké prostory se jedná

Informaci o účelu užívání nemovitosti najdete v Katastru nemovitostí. Pokud máte jakékoliv pochybnosti a chcete mít stoprocentní jistotu, budete muset nahlédnout ještě do kolaudačního rozhodnutí. Pokud jej majitel nemá k dispozici, může požádat o vydání jeho kopie na příslušném stavebním úřadě.

Co dělat když už jste koupili

Možnosti máte víceméně dvě. První je jednoduchá. Nedělat nic a doufat, že žádné problémy nepřijdou. Druhá je složitější. Můžete požádat o rekolaudaci prostoru se změnou využití k bydlení. To půjde v případě, kdy nemovitost splňuje všechny zákonné podmínky. Pokud je nesplňuje, mohou být k získání povolení nutné i dodatečné stavební úpravy. K souhlasu se změnou využití prostor budete také potřebovat 100% souhlas ostatních vlastníků bytových jednotek.

Pokud jsem na nějakou nevýhodu bydlení v nebytových prostorech zapomněl, budu rád, když mě doplníte v komentáři pod článkem.


Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *