Bezpečnost automobilů

Dnes je automobil téměř standardním vybavením každé rodiny, některé rodiny dokonce disponují více auty a mnoho z nich právě zvažuje nákup druhého auta, které by mělo splňovat určité požadavky. Nejčastějšími požadavky jsou samozřejmě přijatelná a pokud možno nízká cena následovaná bezpečností. Bezpečnost automobilu je dalším parametrem, který má výrazný vliv na výběr při nákupu vozu. Bezpečnost aut všech značek (BMW, Hyundai, Volkswagen, Peugeot, Kia, Seat a další) je prověřována mezinárodní organizací Euro NCAP, která pravidelně informuje zákazníky o výsledcích provedených crash testů.

Klasické hodnocení je složeno z bariérových testů vozu, testů s ohledem na bezpečnost dospělých, dětí a chodců. Zkušební komisaři zkoumají se samozřejmě také vybavení auta systémy, které pomáhají nehodám předcházet. Automobil, který není standardně vybaven systémy ESP a ABS – nemá příliš velké šance umístit se na předních pozicích žebříčku bezpečnosti.

Hodnocení bezpečnosti od organizace Euro NCAP je tedy klíčovým měřítkem, podle kterého může zákazník porovnávat automobily různých výrobců. Bezpečnost vozidla se výrazně nesnižuje stářím vozidla, takže i autobazary s ojetými auty nabízejí bezpečná auta a to nezávisle na lokalitě, kde se nachází – výsledky crash testů v podobě hvězdiček jsou platné po celé Evropě. Může se jednat například o bazar s vozy BMW v Německu, nebo o bazar Peugeot Brno – oba zmíněné autobazary nabízejí otestované a bezpečné automobily. Bezpečná auta mají zakomponovány airbagy, pohlcovače nárazů v čelních blocích a spodních částech vozu a samozřejmostí je použití neagresivní konstrukčních prvků a deformačních zón.

Pro zájemce, kteří hledají nejbezpečnější automobil na světě, je zajímavá informace, že takový automobil neexistuje. Vždy se jedná o kompromis mezi bezpečností posádky a bezpečností ostatních účastníků provozu (chodců). Mezi nejbezpečnější vozy současnosti patří bezesporu auta značek BMW, Kia Sorento, Hyundai, Volkswagen, Seat a Peugeot.


Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *