Příprava na výběrový pohovor: O tom, zda vás přijmou, mohou rozhodovat detaily

Pokud jste byli pozváni na pohovor, je to výjimečná událost. Zvítězili jste skoro přede všemi ostatními, kteří měli také o danou práci zájem. Jenom spolu s několika uchazeči půjdete na pohovor. Je to pro vás příležitost dokázat, že se pro danou práci nejlépe hodíte právě vy. Znalostně na tom pravděpodobně budou pozvaní uchazeči podobně. Proto o tom, kdo danou práci získá, mohou rozhodovat i detaily.

Informace o společnosti

Než půjdete na pohovor, zjistěte si o společnosti informace z Internetu. Projděte si jejich www stránky. Zjistěte, čím se organizace zabývá, co vyrábí. Zájem personalista ocení.

Složky k osobní prezentaci

Připravte si složky k osobní prezentaci. Zde si založte doklady o studiu, certifikáty a doklady o absolvovaných školeních. Můžete zde mít reference od minulých zaměstnavatelů a také vaše osobní práce, které smíte zveřejňovat. To vše může zajímat vašeho budoucího zaměstnavatele. Zatím není zvykem, že by uchazeči o práci něco takového měli vždy u sebe na pohovoru. Proto s takovými složkami můžete příjemně překvapit. Členové výběrové komise si mohou v průběhu pohovoru dokumenty projít.

Virtuální prohlídka místa pohovoru

Prostudujte si na Internetu místo, kde se bude pohovor konat. Dnes vám k tomu účelu velmi dobře poslouží Google Street View, který vám nabídne virtuální prohlídku. Můžete se podívat na ulici a na okolí budovy, kde bude pohovor probíhat. Dopředu se tak zorientujete a váš příchod na místo bude pro vás pohodlnější.

Časové rezervy

Na pohovor odjeďte s dostatečně velkou časovou rezervou. Může vás totiž zpomalit nečekaná dopravní situace nebo hned nenajdete volné místo k zaparkování. Někde na recepci mohou vyplňovat vaše osobní údaje do návštěvní knihy. Nebo také budete čekat, než si pro vás přijde asistentka a dovede vás k pohovoru. S pozdním příchodem na pohovor uděláte negativní dojem a může to mít velký vliv na to, zda budete přijati.

Oblečení na pohovor

Oblečení na pohovor by mělo být přizpůsobené dané pozici, o kterou se ucházíte. Mělo by být pečlivě upravené a dobře padnoucí. Oblečení, ve kterém se necítíte dobře, si ale na pohovor určitě neberte, i kdyby splňovalo všechny uvedené předpoklady.

Příprava nezbytností na pohovor

Vezměte si sebou kontaktní telefon na osobu, která organizuje pohovor. Můžete se ji omluvit v případě nečekaného zpoždění na cestě. Mapa místa vám pomůže v orientaci, pokud se ztratíte. Vašimi připravenými dotazy na podrobnosti k pracovní pozici ukážete, že máte o práci zájem.

Ing. Adriána Vítková
www.vseopraci.cz