7 nejčastějších otázek na přijímacím pohovoru

Našli jste vhodnou nabídku práce, poslali jste potenciálnímu zaměstnavateli životopis a byli jste pozváni k přijímacímu pohovoru? Následující článek je právě pro Vás.

U přijímacího pohovoru se často opakují některé otázky, na které je dobré se předem připravit. Ve spolupráci s personalistou jsme vytipovali 7 nejčastějších otázek, které můžete při přijímacím pohovoru dostat:

Řekněte něco o sobě.

Většinou se jedná o úvodní otázku, pamatujte, že první dojem je velmi důležitý. Můžete se držet bodů svého životopisu, tedy uvést nejvyšší vzdělání, minulá zaměstnání a úspěchy, kterých jste dosáhli. Odpovídejte max. 5 minut a nezabíhejte do přílišných detailů.

Jaké jsou Vaše silné stránky?

Vyberte tři schopnosti, o kterých si myslíte, že jsou důležité pro pracovní pozici, o kterou usilujete. Můžete se znovu podívat do inzerátu nabídky práce, tam jsou obvykle popsány  požadavky zaměstnavatele, které Vám mohou při výběru silných stránek pomoci.

Jaké jsou Vaše slabé stránky?

Obávaná otázka, na kterou se doporučuje přiznat pro danou pracovní pozici nepříliš významnou slabou stránku, ale zároveň uvést aktivity, kterými se ji snažíte napravit. Například víte, že Vaše němčina není na ideální úrovni, ale můžete zároveň uvést, že aktivně navštěvujete jazykový kurz. Pozor: Nikdy neříkejte, že nemáte slabé stránky, personalista Vám stejně neuvěří.

Proč bychom měli přijmout právě Vás?

Zvažte, jaké schopnosti by Vás mohly odlišit od ostatních kandidátů. Nápovědu opět také najdete v inzerátu nabídky práce.

Jaké jsou Vaše cíle? Kde se vidíte za 5 let?

Je dobré cíle rozdělit na krátkodobé a dlouhodobé. Nezapomeňte mezi cíle zařadit osobní růst, například zájem o prohlubování svých oborových znalostí. Můžete říci, v jaké pozici byste chtěli pracovat za několik let a jakými cestami byste toho chtěli dosáhnout. Ukažte, že jste přiměřeně ambiciózní.

Proč chcete pracovat v naší firmě?

Při přípravě na pohovor si zjistěte všechny veřejně dostupné informace o firmě – ať se již jedná o nabízené služby a produkty, o aktivitě v médiích, o poslání a cílech firmy a podobně. Na základě těchto informací naznačte, jak můžete firmě být prospěšní v naplňování jejích cílů a záměrů.

Jaký požadujete plat?

Měli byste být připraveni i na tuto otázku a zjistit si, jaký plat je na nabízené pracovní pozici v daném regionu běžný. Na prvním přijímacím pohovoru se nedoporučuje bavit o konkrétních číslech, může to oslabit Vaši pozici při dalším vyjednávání. Nikdy například neuvádějte hned na prvním pohovoru nejnižší možný plat, za který jste ochotni nabízenou práci vykonávat. Je pravděpodobné, že byste se nad takovou částku již nedostali, a to i v případě, že byl zaměstnavatel původně připraven Vám nabídnout více.

Výše zmíněné otázky na Vašem přijímacím pohovoru nakonec nemusíte vůbec dostat, přesto doporučujeme si na ně připravit odpovědi. Přejeme hodně štěstí.


Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *