Pozvání na výběrový pohovor: Získejte personalistu na svou stranu

Získat pozvání na výběrový pohovor na volné pracovní místo není jednoduché. Čeká vás nelehký úkol zaujmout personalistu, aby se podíval na váš životopis a přemýšlel, zda vás pozvat na pohovor. Následující rady vám pomohou se získáním pozornosti personalisty.

Připravte si podklady pro životopis

Začněte vypracováním podrobného písemného přehledu všech vašich znalostí, dovedností a dosavadních zkušeností z dřívějších zaměstnání. Tento přehled ještě není životopisem, ale pomůže vám při jeho psaní. Nezapomenete na spoustu zkušeností, které máte. Můžete lépe reagovat na inzerci na pracovní místa, protože si budete vědomi, že ve vaší praxi toho máte již hodně za sebou. Pokud se chystáte najít si své první místo, napište do tohoto přehledu různé druhy brigád a projektů, na kterých jste pracovali ve škole, na táborech, v době studia, učení nebo ve volném čase. Vždy si u každé činnosti napište, s čím jste se setkali, na čem jste spolupracovali, za co jste měli zodpovědnost, co jste dokázali, jak a kdy jste byli za svou práci oceněni.

Neposílejte životopis bez motivačního dopisu

V dnešní době je již obvyklé reagovat na volnou pracovní pozici rychle odeslaným životopisem, který doprovází motivační dopis. Se správně napsaným motivačním dopisem a životopisem budete mít větší šanci, že budete pozváni na pohovor.
Motivační dopis je na rozdíl od životopisu krátký dopis, který obsahuje pět až šest vět. Tento dopis vás má představit, říci o jaký druh práce máte zájem. Jen tak zaslaný životopis bez motivačního dopisu se snadno ztratí v záplavě ostatních. Mnoho zaměstnavatelů inzeruje více volných pozic a nikdo si nebude dělat práci s tím, aby pátral ve vašem životopise, na jakou pozici se hlásíte. Tento úkol má splnit právě motivační dopis, aby upřesnil, proč zaměstnavateli píšete.

Zkontrolujte si informace, které jsou o vás na Internetu

Některý personalista se ještě před pohovorem pokusí získat informace o vás pomocí Internetu. Buďte krok před ním a zjistěte si předem veškeré informace, které o vás Internet poskytuje. Zkontrolujte si vaši dávnou komunikaci na různých blozích, inzerci nebo také příspěvky v diskusích a na sociálních sítích. Co je nevhodné, odstraňte, jelikož by vám to mohlo zamezit cestu k pohovoru. Co odstranit nedokážete, na to si připravte pro personalistu vhodnou odpověď. Nebudete tak mít problém cokoliv vysvětlit, protože o všem budete vědět a nic vás nepřekvapí. Je ve vašem zájmu si do budoucna dát pozor na to, jak se budete prezentovat na Internetu, jaká slova použijete a jaké fotky budete sdílet s ostatními.

Rychle reagujte na volnou inzerovanou pozici

Když najdete inzerát na volnou pracovní pozici, o které si myslíte, že je pro vás vhodná, neváhejte a odešlete na kontaktní adresu motivační dopis s životopisem. V některých organizacích potřebují obsadit uvolněnou pracovní pozici velmi brzy a vaše reakce s několikadenním zpožděním může způsobit, že váš motivační dopis a životopis personalista již nebude číst.

Ing. Adriána Vítková
www.vseopraci.cz