Od prázdnin už musí být uvedena energetická náročnost budov ve všech inzerátech. Pokuty hrozí i realitním kancelářím

Průkaz energetické náročnosti budovyRealitní kanceláře, které nechtějí mít problémy se státní energetickou inspekcí, mají už jen minimum času na to, aby své nabídky na inzertních serverech daly do pořádku. Za neuvádění energetické náročnosti budovy v reklamních materiálech jim od 1.7. 2015 hrozí až stotisícová pokuta. V případech, kdy jim majitelé nemovitostí požadovanou informaci nepředají, mají povinnost v inzerátech uvádět nejhorší možnou energetickou třídu – G.

Novela zákona o hospodaření energií platná od letošních prázdnin také počítá s častějšími kontrolami ze strany inspekce. Ta má nově přímo v zákoně uloženou povinnost provést počet kontrol, který odpovídá minimálně jedné dvacetině průkazů vydaných v předcházejícím kalendářním roce.

K dnešnímu dni povinný údaj stále chybí ve více než polovině nabídek na prodej nebo pronájem rodinných domů, jak je vidět v tabulce níže. Většina inzerátů realitních kanceláří, které novou povinnost dodržují, má navíc uvedenu energetickou třídu G. To s největší pravděpodobností znamená, že od svých klientů nemají k dispozici potřebné údaje a v souladu s požadavkem zákona uvádí nejhorší možnou hodnotu.

U nabídek soukromých vlastníků znamená chybějící údaj o energetické náročnosti pokutu do výše padesáti tisíc korun. Tuto povinnost navíc mají inzerenti už od roku 2013. Častější kontroly státní energetické inspekce zřejmě nebudou rozlišovat, kdo nabízenou nemovitost inzeruje.

penb

Na závěr připomenu, že tato povinnost se týká všech majitelů, kteří nabízejí k prodeji či pronájmu budovu nebo její ucelenou část. Výjimku mají pouze pronájmy bytů. Jejich majitelé budou mít povinnost uvádět údaj o energetické náročnosti budovy v inzerátech až od ledna 2016. Pokud v uplynulých dvou letech mnoho pokut nepadlo, od těchto prázdnin se to klidně může změnit. Nečekejte až k tomu skutečně dojde a povinné údaje v inzerátech zveřejňujte. Zpracování energetického štítku je finančně určitě výhodnější než vysoká pokuta od energetické inspekce.


Komentáře 3

  • Adam

    říká:

    Komentář pana Fraňka článek doplňuje a to co v něm píše je samozřejmě pravda. K tomu není co dodávat. Přiznám se, že jsem necítil potřebu reagovat, vzhledem k tomu, jakým je psán „tónem“. Nevím proč naše upozornění pokládá za nějakou výhrůžku. Z hlediska nabídky v inzerci se jedná o marginální výjimku, stejně jako třeba historické objekty, pro které to platí taky. Jako informace pod článkem si myslím, že to stačí. Pro drtivou většinu inzerujících jsou informace z článku platné.

  • Petr Benda

    říká:

    Děkuji za komentář pana Fraňka.
    Je ale záhadou, proč se k tomuto komentáři dosud nevyjádřil nikdo z Avíza. Pokud je to pravda, mělo by být doplněno do článku, pokud to pravda není, tak by na to mělo být v diskusi reagováno.

    Také nutno dodat, že omezení nad 50m2 se nevztahuje na byty a asi bude jen velmi málo domů, které budou mít pod 50m2. Docela pěkně to zpracovává tabulka http://www.remax-czech.cz/energeticky-stitek/

  • Jan Franěk

    říká:

    Vážení,
    podobné výhružné články, jako ten Váš, vydává v poslední době celá řada „informátorů“ ale nějak „zapomínají“ uvádět, že se toto nařízení netýká objektů do rozměrů plochy 50 m2. Je v tom záměr, nebo se vyžívají ve strašení neinformovaných občanů?

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *