Co nového přinese rok 2013 zaměstnancům

Od nového roku platí vyšší sazby daně z přidané hodnoty. Kromě tohoto celoplošného zdražení zboží a služeb, se několika dalších změn dočkají i zaměstnanci v soukromém a státním sektoru.

Startuje důchodová reforma

Spoření na důchodTak jsme se dočkali tzv. druhého pilíře důchodového systému. Od letošního roku si můžete ze své hrubé mzdy odvádět 2% na důchod. Stát vám k tomu přihodí další 3% z vaší superhrubé mzdy, kterými jste dosud přispívali na státní penze. Pokud do tohoto systému vstoupíte, už nebude cesty zpět. Nárok na změnu názoru se zamítá.

Podle mnohých analýz se tato lehce kontroverzní možnost spoření v soukromých penzijních fondech vyplatí pouze mladším lidem s nadstandardními příjmy. Opoziční politici se navíc poměrně jasně vyjádřili, že po volbách mohou poslat celou reformu k ledu. I z těchto důvodů se lavina dychtivých zájemců o vstup do druhého pilíře příliš neočekává.

Pokud již využíváte penzijní připojistění (nově doplňkové penzijní spoření) pak vězte, že od letošního roku máte nárok na státní příspěvek až od měsíčního vkladu ve výši 300 Kč. Jestli měsíčně spoříte méně, stát vám už nepřispěje.

Diety na služební cesty

Zaměstnanci v soukromé sféře mají v roce 2013 nárok na stravné při tuzemských služebních cestách ve výši:

  • 66 Kč, trvá-li pracovní cesta 5 až 12 hodin (v roce 2012 to bylo 64 Kč),
  • 100 Kč, trvá-li pracovní cesta 12 až 18 hodin (dříve 96 Kč),
  • 157 Kč, trvá-li pracovní cesta déle než 18 hodin (dříve 151 Kč).

Státní zaměstnanci mají v roce 2013 nárok na stravné při tuzemských služebních cestách ve výši:

  • 66 – 79 Kč, trvá-li pracovní cesta 5 až 12 hodin (dříve 64 – 76 Kč),
  • 100 – 121 Kč, trvá-li pracovní cesta 12 až 18 hodin (dříve 96 – 116 Kč),
  • 157 – 188 Kč, trvá-li pracovní cesta déle než 18 hodin (dříve 151 – 181 Kč).

Změnily se i některé sazby stravného pro zahraniční služební cesty. Nejvýznamnější změnou bude zvýšení ze 30 na 35 Eur/den u cest na Slovensko a snížení ze 40 na 35 pro cesty do zemí bývalé Jugoslávie.

Jednotná minimální mzda

Základní sazba minimální mzdy pro stanovenou týdenní pracovní dobu 40 hodin je 8 000 Kč za měsíc nebo 48,10 Kč za hodinu. K žádnému navýšení tedy nedošlo. Byly ale zrušeny všechny nižší sazby minimální mzdy, které do letošního roku existovaly. Mladí lidé do 21 let nebo invalidní důchodci, kteří doposud mohli dostávat i méně peněz, budou mít z tohoto nařízení vlády jistě radost.

Zvýšení maximální hranice dávek v nezaměstnanosti

Protože v dnešní nejisté době může člověk ztratit zaměstnání než se naděje, bude se poslední uvedená změna týkat dávek v nezaměstnanosti. Jejich maximální výše v roce 2013 činí 14 157 Kč.

Předpokladem pro takovou dávku v nezaměstnanosti tedy bude průměrný čistý příjem okolo 22.000 Kč a více. To samozřejmě platí pouze v prvních dvou měsících na podpoře, ve kterých máte nárok na 65 % průměrného čistého výdělku. Ve zbývajících měsících by příjem musel být ještě vyšší.

Těžko odhadovat kolika lidí se toto navýšení může reálně týkat. Většina nezaměstnaných by pravděpodobně uvítala spíše navýšení procentní sazby než maximální výše příspěvku.

Pokud vás postihla tato nemilá životní zkušenost a míříte na úřad práce, určitě si prohlédněte i nabídky práce na našem serveru. S hledáním nového místa je dobré začít co nejdříve.


Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *