Studium při zaměstnání? Raději se souhlasem zaměstnavatele

Pohráváte si s myšlenkou, že byste si při zaměstnání dodělali vysokou (nebo střední) školu? Ať už máte ambici rozšířit své vědomosti potřebné pro výkon stávajícího zaměstnání, naučit se něčemu novému nebo jen chcete získat maturitní vysvědčení či vysokoškolský diplom, zvyšování kvalifikace je rozhodnutí, které vašemu profesnímu růstu může jenom prospět.

Ani dálkové studium se ale neobejde bez vaší občasné přítomnosti ve vyučování. Taky příprava na zkoušky může zabrat dost času. To vše samozřejmě znamená vaši nepřítomnost v práci. Skloubit studium a pracovní povinnosti tak nebude jednoduché a bez volna to prakticky nepůjde. Nemáte povinnost svého zaměstnavatele informovat o svých záměrech, nicméně pokud to uděláte a navíc získáte jeho souhlas se zvýšením kvalifikace, máte nárok na zajímavé úlevy z práce.

Při zvyšování kvalifikace se souhlasem zaměstnavatele máte nárok na placené volno:

  • studiumv nezbytně nutném rozsahu k účasti na vyučování, výuce nebo školení,
  • 2 pracovní dny na přípravu a vykonání každé zkoušky v rámci studia v programu uskutečňovaném vysokou školou nebo vyšší odbornou školou,
  • 5 pracovních dnů na přípravu a vykonání závěrečné zkoušky, maturitní zkoušky nebo absolutoria,
  • 10 pracovních dnů na vypracování a obhajobu absolventské práce, bakalářské práce, diplomové práce, disertační práce nebo písemné práce, kterou je zakončováno studium v programu celoživotního vzdělávání uskutečňovaném vysokou školou,
  • 40 pracovních dnů na přípravu a vykonání státní závěrečné zkoušky, státní rigorózní zkoušky v oblasti lékařství, veterinárního lékařství a hygieny a státní doktorské zkoušky.

Kromě toho máte nárok na neplacené volno k účasti na přijímací nebo opravné zkoušce.

Výše uvedené pracovní úlevy poskytované studujícím zaměstnancům jsou jen minimum požadované zákoníkem práce. Dohodou se zaměstnavatelem je možné dosáhnout i větších výhod. Můžete o ně ale také přijít. Zaměstnavatel má právo sledovat jak si při studiu vedete a pokud budete své studijní povinnosti  zanedbávat, může poskytování placeného volna zastavit.

Nárok na pracovní volno a náhradu mzdy vám náleží pouze pokud je zvyšování kvalifikace v souladu s potřebou zaměstnavatele. Co je v souladu s jeho potřebou samozřejmě ví a rozhoduje pouze on sám. V praxi to tedy znamená, že s vašim studiem souhlasit nemusí. I kdybyste si chtěli rozšířit vědomosti, které skutečně pro výkon své práce potřebujete, bez dohody se zaměstnavatelem se neobejdete. Bez ní by to mohlo být obtížné dokonce i v případě, že se rozhodnete studovat čistě na vlastní triko. Vybírání dovolené má taky svá pravidla a najít se zaměstnavatelem společnou řeč se rozhodně vyplatí.

Sháníte-li nějaký tip na zajímavý kurz nebo školení, můžete se porozhlédnout v naší rubrice vzdělávání. Pokud nejste spokojeni se svým stávajícím zaměstnavatelem, rovnou si prohlédněte i nabídku volných míst.


Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *