Přehled změn: Co čeká zaměstnance v roce 2017?

Rok 2017 by měl být na změny v pracovně-právních vztazích poměrně bohatý. Očekávaná je zejména novela zákoníku práce. Znovu došlo i k úpravě minimálního odměňování zaměstnanců a jako každý rok byly valorizovány i některé dávky. Jaké změny tedy čekají zaměstnance v nadcházejícím pracovním roce?

Vyšší mzdy

Přinejmenším minimální mzda se už od ledna zvýší na 11 000 korun. S ní samozřejmě také vzrostly všechny úrovně minimální zaručené mzdy podle vykonávané profese. Minimální odměna za práci tak může činit až 22 000 korun. Při evidenci na Úřadu práce si od nového roku díky úpravě minimální mzdy můžou uchazeči přivydělat až 5 500 korun.

Změny důležitých zákonů

Letos se očekává, že v platnost vstoupí novely občanského zákoníku a zákoníku práce. Obě by měly přinést významné změny v pracovněprávních vztazích. Z těch nejdůležitějších nás čeká:

  • Úprava zaměstnávání mladistvých. Zejména zrušení možnosti rozvázat pracovní poměr nezletilého jeho zákonným zástupcem nebo možnost sjednat si pracovní poměr (nikoliv však nastoupit do něj) po dovršení 15 let i při neukončeném základním vzdělání.
  • Úprava práce z domova. Zejména povinnost zaměstnavatele hradit svému zaměstnanci náklady spojené s prací z domova. Hodně diskutovaná je i povinnost zaměstnavatele kontrolovat dodržování bezpečnosti a ochrany zdraví zaměstnanců v režimu home office.
  • Úprava doručování písemností. Bude mít vliv zejména na doručování výpovědí. Lhůta, kdy se bude písemnost považovat za doručenou se zvýší z 10 na 15 dní a zaměstnanci budou mít povinnost písemně sdělit zaměstnavateli svou adresu.
  • Úprava převedení na jinou práci. Nově by měl být nutný souhlas zaměstnance s výkonem jiné práce. Bez jeho souhlasu bude možné převést zaměstnance na jinou práci pouze ve výjimečných případech.
  • Úprava dohod o pracích konaných mimo pracovní poměr. Zaměstnanci pracující na dohodu o provedení práce nebo pracovní činnosti by měli být více chráněni. Zejména co se týče jejich nároků na dobu odpočinku, přestávky, dovolenou nebo minimální odměnu.

Vyšší podpora v nezaměstnanosti, diety a slevy na dani

Jako každý rok dochází díky zvýšení průměrné mzdy v národním hospodářství i k úpravě maximální výše podpory v nezaměstnanosti. Od nového roku si může uchazeč o práci v evidenci Úřadu práce přijít až na 15 660,- Kč. Pokud se rozhodne podstoupit rekvalifikaci je to dokonce až 17 550 korun.

Pravidelné valorizace se dočkaly i sazby stravného při služebních cestách. Při tuzemských pracovních cestách budete mít v roce 2017 nárok na diety ve výši:

Zaměstnanci v soukromém sektoru

  • 72 Kč, trvá-li pracovní cesta 5 až 12 hodin,
  • 109 Kč, trvá-li pracovní cesta déle než 12 hodin, nejdéle však 18 hodin,
  • 171 Kč, trvá-li pracovní cesta déle než 18 hodin.

Zaměstnanci ve veřejném sektoru

  • 72 až 86 Kč, trvá-li pracovní cesta 5 až 12 hodin,
  • 109 až 132 Kč, trvá-li pracovní cesta déle než 12 hodin, nejdéle však 18 hodin,
  • 171 až 205 Kč, trvá-li pracovní cesta déle než 18 hodin.

Ke změnám každoročně dochází i u diet při služebních cestách do zahraničí. Na kolik peněz a v jaké měně máte nárok si můžete zjistit v aktuální vyhlášce o stanovení výše základních sazeb zahraničního stravného pro rok 2017.

Změn čeká pracující v letošním roce o něco více než je uvedeno výše. Z těch ostatních na závěr zmíním navýšení slevy na dani pro pracující rodiče a zvýšení náhrad mzdy i nemocenské díky navýšení redukčních hranic pro jejich výpočet.

I v letošním roce jsou předpovědi vývoje ekonomiky příznivé. Nedostatek pracovní síly nadále povede k tlaku na zvýšení mezd a vysoké poptávce po nových zaměstnancích. Zájemci o práci by tak měli mít z čeho vybírat. Pokud jste se rozhodli změnit zaměstnání nebo hledáte práci, začít můžete nabídkami volných míst na našem serveru.


Komentáře 2

  • Adam

    říká:

    Nárok na nemocenskou záleží na tom jestli z příjmu platíte sociální pojištění. U DPP se platí od příjmů nad 10000 u DPČ nad 2500 měsíčně. Na dovolenou zatím zákonný nárok není, uvidíme jestli to novela zákoníku práce změní.

  • radana

    říká:

    Zajímalo by mě jak je to s nemocenskou a dovolenou když je dohoda

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *