Další novela zákona o hospodaření energií: Energetický štítek už nemusí mít všechny bytové domy

Průkaz energetické náročnosti budovyTřetím čtením v poslanecké sněmovně prošel návrh novely o hospodaření energií, který by měl zrušit sotva dva roky starou povinnost některých majitelů nemovitostí nechat si vypracovat energetické štíky. Novelu ještě čeká zastávka v senátu a u prezidenta, ale vše nasvědčuje tomu, že změny se dočkáme již od 1. července tohoto roku.

Změna se týká užívaných bytových domů a administrativních budov, jejichž majitelé si měli – podle velikosti budovy – nechat postupně průkazy zpracovat nejpozději do roku 2019. Bohužel už se nedotkne vlastníků budov o ploše větší než 1500 m2, kteří to museli stihnout do konce loňského roku. Všichni ostatní ale budou s největší pravděpodobností energetického auditu ušetřeni.

Povinnost nadále platí pro nové budovy, budovy u kterých byly provedeny větší stavební úpravy a budovy nebo jejich ucelené části (byty, kanceláře…) nabízené k prodeji či pronájmu. Více informací o průkazech energetické náročnosti si můžete přečíst v našem starším článku zde.

Pokuty pro realitní kanceláře

Od 1.1. 2015 mají zprostředkovatelé povinnost uvádět energetickou hodnotu nabízených nemovitostí v inzerátech a reklamních materiálech (více informací v tomto článku). V případě, že jim jejich klient nesdělil potřebné informace, jsou povinni uvádět nejhorší energetickou třídu (G).

Jak je patrné i z naší inzerce nemovitostí, mnoho RK si z nového nařízení hlavu nedělá a ve svých nabídkách stále energetickou náročnost budov neuvádí. Pravděpodobně i z důvodu, že neplnění této povinnosti nebylo v zákoně upraveno jako správní delikt či přestupek a pokuty se zatím nerozdávají. To by mohl v polovině letošního roku změnit do zákona přidaný text, který už výslovně ukládá sankce i za tento prohřešek.

“Právnická nebo podnikající fyzická osoba se dopustí správního deliktu tím, že
jako zprostředkovatel prodeje nebo pronájmu neuvede klasifikační třídu ukazatele energetické náročnosti v informačních a reklamních materiálech podle § 7a odst. 2 písm. e) nebo § 7a odst. 3 písm. d)”

Díky této nové větě v zákoně o hospodaření energií by energetická inspekce měla získat účinný nástroj k udělování pokut všem zprostředkovatelům, kteří ani po 1. červenci 2015 nebudou uvádět v inzerátech potřebné údaje. Realitním kancelářím bude v takovém případě hrozit pokuta do výše 100.000 korun. Na závěr jen připomenu, že fyzickým osobám, které ve svých soukromých inzerátech údaj neuvádějí, hrozí už dva roky pokuta do výše 50.000 korun.


Komentáře

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *